«Оскільський краудсорсинг: виявлення екопроблем громади»

ХМГО «Енергія миру» з 01.11.2021р. реалізує проєкт «Оскільський краудсорсинг: виявлення екопроблем громади» в Оскільській громаді Ізюмського району Харківської області. Мета проєкту - допомогти місцевій владі спільно з мешканцями виявити та конкретизувати еко-проблеми громади для подальшої розробки екостратегії територіальної громади. Адже безконтрольне використання природних ресурсів давно вже шкодять якості життя, а Рада ООН з прав людини в жовтні 2021р. визнала доступ до чистого та здорового довкілля фундаментальним правом кожного. Саме тому до участі в проєкті запрошені усі мешканці Оскільської ТГ. В листопаді-грудні 2021р. робоча група та місцеві активісти проведуть опитування для виявлення та конкретизації місцевих екопроблем та сформують пропозиції місцевій владі для подальшої роботи та розробки еко-стратегії. Термін реалізації проєкту до 31 січня 2022 року. Докладніше про проєкт.

#Station_participation #Станція_Харків #NED












ГО ВО «Станція Харків» 2.08.2021р.

Рейтинг ОТГ визначається демократією та участю населення об’єднаних громад в прийнятті управлінських рішень органами влади. Впродовж трьох місяців 2021р. Волонтерська ініціатива «Станція Харків» здійснювала оцінку ступеня впровадження інструментів демократії участі в перших об’єднаних територіальних громадах Харківської області. За цей час експерти організації перевірили офіційні веб-сайти територіальних громад, подавали до органів місцевого самоврядування запити на публічну інформацію, проводили інтерв’ювання посадових осіб органів влади. В результаті цих дій вдалося сформувати рейтинг, який демонструє поширеність технологій партисипативної демократії в ОТГ регіону.

Перше місце в цьому рейтингу зайняли Мереф'янська громада та Малинівська ОТГ – тут впроваджені всі процедури демократії участі, які є обов’язковими за чинним законодавством України. Зовсім трохи відстали від лідерів Лозівська, Ізюмська та Старосалтівська громади.

Найгірше справи із демократією участі мають місце у Великобурлуцькій, Оскільській та Старовірівській ОТГ.

Найпоширенішими технологіями демократії участі є електронні петиції та публікація на офіційних сайтах місцевих рад результатів поіменного голосування депутатів – ці інструменти впроваджені більш ніж у двох третинах оцінених громад.

Найменш поширеними інструментами є загальні збори громадян за місцем проживання та місцеві ініціативи – ці процедури впроваджені лише тільки в третині оцінених громад. Можливо це пояснюється увагою місцевих посадовців до більш нових законів. Адже електронні петиції та публікація результатів голосування депутатів були впроваджені до законодавства тільки в 2015 році, а загальні збори та місцеві ініціативи існували ще в законі про місцеве самоврядування 1997 року.

І на останок – у Харківській області немає жодної об’єднаної територіальної громади, де б не було впроваджено хоча б один інструмент демократії участі. І немає жодного інструменту, який би не був запроваджений хоча б в кількох громадах. Це означає, що партисипативна демократія є явищем, достатньо знайомим посадовим особам місцевого самоврядування регіону. І чиновники намагаються (із різним ступенем успішності) забезпечувати право громадян на участь у місцевому самоврядуванні. Далі наведені ілюстрації вказаного дослідження.

Партисипація (походить від англ. participation – участь) – під цим терміном розуміється набір стратегій, спрямованих на взаємодію з суб’єктом (або групою суб’єктів) для створення чогось нового і, головне, спільного. Сфери їх використання в останні роки дуже розширилися – від низової демократії до мистецьких проєктів.






#Station_participation
#NED

Фото заходів в с.Оскіл