2021 Чекає на тебе

в ХV ювілейному ЕКО-ЕНЕРГО-КОНКУРСІ творчих робіт на теми збереження природних та енергетичних ресурсів для школярів,молоді та сімей під девізом « УКРАЇНІ – ЗЕЛЕНИЙ КУРС!» - 2021р. 

Наприкінці 2019 р. Європейська Комісія ухвалила Європейський зелений курс (European Green Deal) – програму дій ЄС, у центрі якої – план переходу до кліматично нейтральної Європи та повної декарбонізації. Європейський зелений курс (ЄЗК) охоплює такісфери: зміна клімату, енергетика, промислова стратегія для циркулярної економіки, стала мобільність, зелене сільське господарство, біорізноманіття, нульове забруднення, фінанси, ЄС як глобальний лідер. Україна також приєдналася до Європейського зеленого курсу (Постанова КМУ від 2 вересня 2020 р. № 786) Докладніша інформація про ЄЗК – наш файл «Статті». 

Школярі, молодь, сім’ї, організації та ВСІ бажаючі можуть надати на ХV ЕКО-ЕНЕРГО-КОНКУРС свої творчі роботи на теми збереження природи та енергоресурсів, впровадження ощадних технологій з урахуванням ЄЗК. Увага! Просимо заповнювати анкети до кожної роботи на комп,ютері БЕЗ помилок– бланки анкет-заявок на нашому сайті або надаємо по вашому запиту на нашу ел.пошту. КОЖНА РОБОТА ПОВИННА МАТИ зрозумілий заклик. Наприклад: 

- 100% чистої енергетики! * “Ні” - викопному паливу! 
- Енергоефективність - пріорітет №1! * Зеленому місту - зелений транспорт! 
- А ви вже сортуєте? * “Ні” - одноразовому пластику!
- Україні - новий зелений курс розвитку! * Містам - електро- та велотранспорт !
- Сміття сортувати – світ рятувати! * Ми НЕ спалюємо опале листя!
- У мене та моєї сім’ї - є свій ЗЕЛЕНИЙ КУРС! * Чисте повітря – для життя!
АБО інші ваші заклики ЧИ конкретні рекомендації, поради.

Також просимо малювати сюжети власні, оригінальні , а НЕ з інтернету
Номінація1.Роботи по вихованню нової ЕКО- та енергокультури

- Варіанти ЕМБЛЕМИ нашого ЕКО-ЕНЕРГО-КОНКУРСУ;
- Прикладне мистецтво. Поробки (ЩО НЕ ЛАМАЮТЬСЯ ТА НЕ РОЗСИПАЮТЬСЯ! Мають назву, пояснення). Інсталяції. Аплікації.
- Образотворче мистецтво – комікси, малюнки (РОЗМІР НЕ МЕНШЕ А3).Розмальовки для різного віку (розмір не менше А4), ЕКОплакати,інше.
- Сценічна майстерність. Відео,мульт.,інші фільми до 5хв. П,єси (до 5 стор) ЕКОтеатр.

Номінація 2. Звіти про фактичні ресурсо- , природозберігаючі або енергоефективні заходи (до 5 стор.) – опис заходів, технічні характеристики, витрати. розрахунок ефективності/окупності , відгуки, фото + про практику отримання доходів з відходів
+ про організацію роздільного збору використаних вторинних ресурсів.

УВАГА!НЕ привозьте, будь ласка, зібрані ресурси, а здавайте самостійно на переробку! 

Номінація 3. Сучасні технології. Інноваційні енергоефективні розробки, винаходи
- презентації,комп.малюнки , фотоплакати з використанням сучаснї технологій (розмір А3)
- анотація/опис розробки, винаходу - до 3 стор.- назва, місце впровадження,обґрунтування;
- діючі моделі інноваційних еко- та енергоефективних ігр/іграшок з інструкцією.
- винаходи «Нові екологічні послуги, товари та продукти харчування»
- пропозиції – як краще та ефективніше використати ЧИ застосувати папір з грошей ? (Нацбанк подрібнює старі потерті банкноти. Щоб не спалювати брикети з них, після лабораторних експериментів був виготовлений спеціальний папір з грошей. Це недешева технологія. На просвіт видно різнокольорові захисні елементи)

Номінація 4. Бібліотека ресурсо - , природозбереження та енергоефективності (в друк. та ел. вигляді з обов,язковим уточненням джерела інформації), опис технологій; пропозиції
- ВЛАСНА літературна творчість - казки, кросворди, загадки, вірші ( не більше 3 стор.)
- практики кращого українського та світового досвіду у місцевому впровадженні;
- якість питної води, якість повітря: – письмова робота до 3 стор. ЧИ підсумки опитування оточуючих до 3 стор.:- вас влаштовує якість води\повітря в місці вашого проживання чи\або роботи, навчання (вказати це місце)? якщо – «ні» - вкажіть стисло чому? чи маєте ви лабораторне дослідження якості? що впливає на якість? яким чином можливо покращити якість? що конкретно ви робите для покращення якості чи збереження вашого здоров’я? ваші пропозиції до органів влади, інших інстанцій.

Номінація 5. Зелені перлини Харківщини - практичний досвід чи пропозиції по підвищенню відповідальності влади, мешканців та підприємств за екологічний стан місць проживання.

Номінація 6. Зелений сервіс – пропозиції та практичні приклади ефективних , екологічних та якісних послуг населенню в різних сферах життя.

Номінація 7. Волонтерська допомога - участь УСІХ бажаючих в організації та проведенні заходів та допомога в проведенні Конкурсу та "ЕКО-Енерго-Фестивалю" .

Приймання робіт – з 15.11.2020р. до 30.01.2021р. за вказаною адресою (бажано попередньо дзвонити) По ЗАПИТУ на E-mail : tanmir@ukr.net усім надається бланк анкети-заявки. Учасник може надавати на конкурс необмежену кількість робіт в будь-якій номінації

Визначення призерів Експертною комісією – до 15.02.2021р. з урахуванням віку:
6-11 років,12-15 років,16-25 років та від сімей чи дорослих проводиться авторитетною Експертною комісією в складі фахівців управлінь та підприємств-партнерів, ВУЗів,ЗМІ.

Критерії оцінки конкурсних робіт - практичний результат та ефективність реального енергозбереження, оригінальність змісту, наповнення та виконання , образотворча май-стерність, АКУРАТНЕ ВИКОНАННЯ,особлива увага – інноваціям та ЗМІСТУ ЗАКЛИКУ.

Урочисте нагородження призерів планується до кінця березня 2021 р. 

Мета ЕКО-ЕНЕРГО-КОНКУРСУ - формування культури свідомого сприйняття природи та ресурсів, виховання нової енергокультури, еко-мислення та екологічних дій, активізація громадянського суспільства на конкретні дії по збереженню довкілля, енергоресурсів, практичне впровадження заходів енергоощадливості за рахунок підвищення особистої відповідальності кожного (незалежно від віку).

За сприяння ЗМІ, Департаменту освіти Харківської міської ради та Департаменту науки та освіти , Департаменту у справах сім,ї та молоді та інших підрозділів Харківської обласної державної адміністрації та інших партнерів нам вдалося охопити темами збереження природи, енергоресурсів та впровадження енергоефективних технологій загалом майже 950,0 тис. мешканців м.Харкова та Харківської обл. (з урахуванням сімей, шкільних та трудових колективів). За умови, що кожен з них зекономить хоча б 200 грн. на рік – загальна економія коштів може складати 190,0 млн.грн.! Така наша спільна з вами діяльність – дуже цінна для кожної людини, Харківщини та України! 
Запрошуємо волонтерів - для допомоги в проведенні діяльності ТА ПАРТНЕРІВ - ДО ВЗАЄМОВИГІДНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА!