ПІДСУМКИ ЕКО-ЕНЕРГО-КОНКУРСУ 2019

ХМГО «Енергія миру» з метою активізації громадянської відповідальності, виховання нової енергокультури, формування екосвідомості ініціювала з 2006 р. та до цього часу проводить щорічний ЕКО-ЕНЕРГО-КОНКУРС творчих робіт на теми збереження природи, енергоресурсів та впровадження енергоефективних технологій для школярів, молоді та сімей .В 2018 році був девіз Конкурсу - «Енергонезалежності України – наші енергоефективні дії». На 2019р – девіз «ЗБЕРЕЖЕМО УКРАЇНУ ЧИСТОЮ ТА ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОЮ – ПОЧНЕМО З СЕБЕ»
ЕКО-ЕНЕРГО-КОНКУРС - прагне активізувати громадянське суспільство територіальних громад та відповідальність місцевого населення не залежно від віку на конкретні дії:

- по збереженню довкілля, енергоресурсів,
- практичному впровадженню заходів енергоощадливості за рахунок підвищення особистої відповідальності кожного (не залежно від віку) за стан довкілля та діяльність, що так чи інакше пов’язана із впливом на навколишнє природне середовище,
- формування свідомого сприйняття різних типів ресурсів та їх роздільного збирання для подальшої переробки;
- виховання нової екосвідомості, енергокультури, екомислення та екологічних дій.

Цей Конкурс – єдиний в Україні та унікальний тим, що майже не має ніяких обмежень – ні по віку, ні по видам творчості, має тривалий період прийняття творчих робіт. Є надія, що згодом він стане не лише Всеукраїнським, але й Міжнародним та прославить рідне місто Харків, як «зелену столицю» України.

За сприяння місцевих ЗМІ, Департаменту освіти та управління з інвестиційної діяльності Департаменту спортивних, іміджевих проектів і маркетингу Харківської міської ради, структурних підрозділів Харківської обласної державної адміністрації – Управління паливно-енергеичного комплексу, Департаментів науки та освіти, екології, у справах сім,ї та молоді та інших партнерів з 2006р. до цього часу нам вдалося охопити темами збереження природи, енергоресурсів та впровадження енергоефективних технологій загалом майже 950,0 тис. мешканців м.Харкова та Харківської обл. (з урахуванням сімей, шкільних та трудових колективів). За умови, що кожен з них зекономить хоча б 200 грн. на рік – загальна економія коштів може складати 190,0 млн.грн.!

Наша спільна з партнерами робота – дуже цінна для кожної людини ,Харківщини, України та планети Земля!

З вказаного Конкурсу виросла наша цільова програма "Енерго-Фестиваль", результатами якої з 2006 по 2019 роки є проведення діяльності:

- 13 щорічних Конкурсів творчих робіт на теми збереження природи,енергоресурсів – за участю 3048 чол. у віці від 5 до 83 років,нагороджені 1751 призерів:

- 58 безкоштовних семінарів – для 1618 чол.;

- 194 індивідуальна консультацій для населення - 194 чол.;

- 29 виставок робіт учасників Конкурсів творчих робіт;

- 32 інформаційних сюжетів та роз,яснень в ЗМІ Харківського регіону;

- з 2011р. до липня 2017р. - участь в роботі Громадської ради при Харківській ОДА (комітет раціонального використання природних та енергетичних ресурсів);

- в квітні 2013р.- координація Всеукраїнської акції в м.Харкові «Зробимо Україну чистою!» 780 учасників - збір, сортування на 6 фракцій та вивіз 26 т. сміття та активна участь в подальшому;

- участь в 47 заходах спільно з партнерами (конференції,Круглі столи та інш.)

- інформаційно - методична допомога «ЕКО-гуртку» та «ЕКО-театру» для молодших школярів.

На ЕКО-ЕНЕРГО-КОНКУРС-2019 приймалися творчі роботи з 15.09.2018р. до 30.01.2019р. по 7 номінаціям - було прийнято 357 робіт (317 творчих та 40 волонтерських) від 413 чол. віком від 6 до 77 років.

Підведення підсумків та визначення призерів 15.02.2019р. провела авторитетна Експертна комісія в складі фахівців управлінь, представників підприємств-партнерів, ВУЗів. з урахуванням вікових груп: 6-11 років,12-15 років,16-25 років та від сімей чи дорослих

Критерії оцінки конкурсних робіт - практичний результат та ефективність збереження природи, реального енергозбереження, вимірюваність витрат та результатів, оригінальність змісту, наповнення та виконання , образотворча майстерність, особлива увага - інноваціям.

Урочисте нагородження 188 призерів пройшло 01.03.2019 р. у Зоряній залі Харківського Планетарію ім. Ю.О. Гагаріна. разом з виставкою чудових творчих робіт та цікавою пізнавальною програмою про космос.

Формувати Призовий фонд допомагали партнери:

- ПП «Спецтехніка»
- видавництво «Юнісофт»
- видавництво «Ранок»
- Алексеєв Ігор, Черваньов Олександр Вікторович,
- Ротарі-Клуб «Харків-Мрія» та Лобан Олександра
- міжнародна ГО "Жінки Європи за спільне майбутнє".(WECF)
- ГО «Товариство охорони природи м. Кременчука»
- Еколого-натуралістичний відділ КУ «Палац дитячої та юнацької творчості»
- Харківський Планетарій ім.Ю.О.Гагаріна